Från veckan: Min åsikt om flytten av Hultsfredsfestivalen

Hann inte publicera någon reflektion om FKP Scorpios flytt av Hultsfredsfestivalen från Hultsfred till Sigtuna på bloggen under veckan, så jag gör en återblick och lägger upp den här texten som jag lade upp på Facebook den 20 mars:

Klipp från direktsändning på P4 Kalmar med Fredrik Blom på telefon om Hultsfredsfestivalens flytt från Hultsfred.

Här kommer min åsikt om Hultsfredsfestivalens flytt till Sigtuna, hann kanske inte utveckla alla tankar i radion där riktigt:

Självklart måste FKP Scorpio göra en sund ekonomisk bedömning om det går att fortsätta driva festivalen. Hade inte första året (och kanske även andra) gått med så enorma förluster hade uthålligheten nog varit längre. Mina uppgiftslämnare säger mig att biljetterna inte heller flyger ut ur biljettluckorna i år. Därför är det väntat att FKP tvingats att agera.

Kul att de försökte väcka liv i varumärket, tråkigt att det inte fungerade. Obegripligt att de tycker att ordet Hultsfred kan fungera i en annan ort, även om jag vet att även Rockparty bollade med tanken på flytt i liknande diskussioner flera gånger. En Hultsfredsfestival på Elmiaområdet i Jönköping hade kunnat vara många saker, men en Hultsfredsfestival kunde det aldrig bli.

Jag hann med ett besök på campingen under 2011-års festival. Första gången jag var där ute sedan 2002. Nu kanske det inte blir fler besök på festivalcampingarnas festivalcamping i Sverige.

Jag hann med ett besök på campingen under 2011-års festival. Första gången jag var där ute sedan 2002. Nu kanske det inte blir fler besök på festivalcampingarnas festivalcamping i Sverige.

Det faktum att Hultsfredsfestivalen är något som byggts upp med miljoner ideella arbetstimmar, främst av hultsfredsbor som inte har musik utan samhällsutveckling som främsta intresse, gör att jag tycker det här är en väldigt tragisk dag – fullt i klass med Rockpartys konkursdag. Jag vet att just hultsfredsborna är såna som inte ger upp i första taget, så visst kan man drömma om ett nytt initiativ i Hultsfreds Fokets Park. Men om ni frågar mig är risken stor att sista stora festivalen någonsin hållits där. Och vad det betyder för Hultsfreds kommuns utvecklingsmöjligheter känns lite svårt att överblicka just nu.

Som kommunal tjänsteman i en annan kommun är det självklart känsligt vad jag kan säga om hur Hultsfreds kommun stött och skött festivalen och det som finns omkring evenemanget genom åren. Men jag har svårt att förstå hur man på ett trovärdigt sätt ska kunna hålla kvar sin musikprofil kring utbildningar och kommunal marknadsföring nu. Hoppas jag har fel.