RAM-hysteri dödar mitt musiklyssnande, hjälp tack!

Mitt iTunes-användande må vara överdrivet med ett överflöd av appleprylar och flera hundra tusen låtar, men jag vill få det att fungera.

Ända sedan Apple kom ut med operativsystemet OSX Lion (10.7) har jag brottats med mitt musikbibliotek i den MacBook Pro 13″ som jag köpte hösten 2010. Det blev för mycket badbollar och ingenting fungerade, så jag migrerade över låtarna till en extern Samsung-disk kopplad till husets Time Capsule.

Förutom en jävla massa strul i själva kopieringen (det var nog närmare 250 GB musik) lyckades jag aldrig få det att fungera från den externa disken som gick ner i sömn-mode väldigt snabbt och därmed gick browsning alltid väldigt sakta. Googlade såklart problemet och fick tips om att skapa ett alias som skulle peka på mappen på den externa disken och lägga aliaset på ”rätt ställe” i iTunes-mappen – men det blev inte bättre, snarare värre. Köpta skivor i iTunes försvann och jag fick inte in nya nedladdade filer i biblioteket. Det gick heller inte att rippa CD-skivor, biblioteksfilen kunde inte lägga till de nyrippade filerna.

Efter hand fick jag också problem med säkerhetskopieringar av iPad, iPhone och dessutom blev det många inkonsekvenser i behörighetsfilerna. En skivkontroll visade till sist att hårddisken skadats (vilket var rätt omöjligt, eftersom jag precis bytt till en oanvänd disk och migrerat in säkerhetskopian från Time Machine). Jag blev helt enkelt tvungen att ge upp tanken på att ha all musik samlad på ett externt ställe.

Så häromdagen kopierade jag över 150GB musik från den externa disken tillbaka till min mac och jiddrade igång iTunes biblioteksfil igen. Jag är fullt medveten om att det finns musikprogram som äter mindre RAM, men jag är också rätt sugen på funktionaliteterna som iTunes erbjuder med synk till iPod, iPhone, iPad och sist men garanterat inte minst: trådlös lyssning på Apple TV med iPhone eller iPad som fjärrkontroll. Om man får det sistnämnda att fungera felfritt med inlagda skivomslag är det ju den absolut skönaste sättet att lyssna på sin egen musik 2012.

Så, här sitter jag med en MacBook Pro från november 2010 som får slut på internminne varje gång jag markerar en låt i iTunes. Jag har stängt av Genius (sedan tre år tillbaka), har inga podcasts som letar efter uppdateringar, inga filmer eller teveserier i biblioteket och lyckas inte hitta några användbara tips på hur jag ska få ner internminnesglufsandet.

Jag tycker det är minst konstigt att en mindre än två år gammal svindyr dator inte klarar av att bära upp ett program som är helt centralt i Apples tjänsteutbud, äsch det helt värdelöst.

Ja, jag förstår att jag har en rätt omfattande skivsamling och att jag borde ha köpt mer RAM redan när jag köpte datorn, men varför sålde de ens MacBook Pro 2+2 GB för 18 månader sen. Ännu knäppare är ju att MacBook Pro 13″ fortfarande säljs med 2+2 GB som förvalt minne (även om man kan välja 4+4 om man vill).

Finns det nån iTunes-guru som läser det här och vet några bra inställningar som minskar minnesglufsandet så tar jag tacksamt emot alla tips, just nu använder jag inte iTunes förrän Dustinpaketet med fyra stycken 4GB-minnen dimper ner i brevlådan (köpte två till Lottis MBP också).

Att installera snölejonet före minnesleveransen är ju dessutom helt otänkbart.

  • En liten RAM-uppföljning: Fick de två 4GB-minnena, dvs 8GB, till min MBP på posten från Dustin. iTunes äter upp 5,5GB och funkar rimligt bra äntligen. Helt sjukt.