Årets hockeypost, FBK ut och VIKarna upp, nästan exakt som förra året

FBK suger, men det gör inte Västerviks IK. Kort sammanfattning av årets hockeysäsong.

Färjestad utslagna i kvarten (igen), många har underpresterat (Holøs, Ryno, Earl innan han drog, Tollefsen och stackars Gunnarsson som aldrig fick till det), ledarskapet och formeringen av truppen kan diskuteras, hockeyfilosofin känns föråldrad och publiken kräver fler stjärnor i Gulas kaliber medan plånboksfrågan varit tuff för klubbledningen.

Allt är inte värdelöst i FBK, Nygård gick bra. Gulas&Mike hade show i slutet av grundserien. Pogge var stabil och Haugen okej när han hittade hur långt ut från mål han skulle glida. Och så juniorkedjan med Asplund-Eriksson-Ek-Steen: Jösses vad sevärda dom var några matcher.

Mycket ska förbättras och kanske revolutioneras om FBK ska ta sig upp på samma nivå som Skellefteå igen. Tror inte att de lyckas till nästa år, enbart med hjälp av några lyckade värvningar. Väldigt mycket mer krävs. Hoppas Nygård blir kvar, han är nära ett enormt genombrott.

VF skrev en bra artikel om kvartsfinaluttåget

Så med det ur vägen kan vi prata om den riktigt underhållande hockeyn som Västerviks IK bjuder på den här säsongen. Eller som Oskar Drugge sa: ”Det gäller att passa på om man vill se den drömhockey vi presterar…”

Idag lirar VIK match nummer sju av tio i Kvalserien till Hockeyallsvenskan borta mot Troja/Ljungby. En serie som Västervik leder, en poäng före Södertälje, två p före Sundsvall och sju pinnar ner till Troja på fjärdeplats. Det är väl mellan de fyra lagen som de två allsvenska platsena ska fördelas, just nu fördel för VIK och SSK.

Västervik har vunnit fem raka och reser självklart till Ljungby fyllda med sjålvförtroende. Dessutom med en segerrad mot just Troja som är så lång att jag inte hittar någon ren förlust på flera säsonger. Senast VIK åkte på pumpen under de senaste åren var en playoffmatch i mars förra året som gick till sudden.

Vad är det som gör VIK så starka den här säsongen då? Serieseger i höstettan och serieseger i allettan, totalt fyra förluster på hela säsongen talar sitt tydliga språk. Det är ett väldigt väl fungerande lag coach Karlin och sportchef Lind har fått ihop. Fyra sammansvetsade kedjor (två toppkedjor med Hedblad-Dan Pettersson-Öhman & Thelin-Georgsson-Mitman, uppbackade av två extremt skridskostarka kedjor Bengtsson-Lindell-Romfors & Alex Pettersson-Pierre Gustavsson-Thom Nordin) och tre backpar som känner varandra utan och innan (Drugge-Lindman, Englund-Backman och Erik Gustafsson-Andersson).

Lägg till en målvaktsduo där Engsund sett säker ut hela säsongen (en enkel insläppt borta mot Troja reparerade Thelin med mål i slutet) och den vansinnigt lyckade lånevärvningen av Linus Lundin från lokalrivalen Vimmerby Hockey inför Kvalserien. Lundin har nära på spikat igen de fyra matcher han stått.

Men hemligheten är nog ändå tränarduon Karlin-Ragge Karlsson, som lyckas hålla spelarna lugna även i de mest nervösa lägen. Vändningen borta Södertälje i Kvalserien och borta Troja i Allettan är exempel på lägen när många andra lag hade vikt ner sig. Istället vågar alltid någon formation spela ut och trycka in pucken. Thelins kedja har avgjort flera matcher i slutet, för att inte tala om Hedblads. Och senast hemma mot Borlänge klev Alexander Pettersson fram med resten av checkinglinan.

Själv har jag följt varenda match på hemmaplan från kommentatorsplats i PPV-sändningarna på Solidtango. Och många många matcher på bortaplan med en intervjumick i näven. Det har varit en tidskrävande och i vissa fall riktigt jobbig resa. Jag har lärt mig saker om videoteknik som jag inte visste att jag inte visste. Men jösses så kul det har varit! Som jag unnar VIK:arna att gå upp i Allsvenskan med det här gänget, de har verkligen visat hur man går samman som en grupp.

Här kan ni hitta mycket videomaterial jag har varit med och producerat iår:

> VIK-TV
> Hockeyettan Play
> Västerviks IK:s Facebooksidas videofiler